”Velfærdsstaten” er skabt af mennesker, der ikke har virkelige helte; og som derfor har skabt et system, der har til formål at gøre verden årsagsløs, sådan at man (tror man) slipper for at forholde sig til alle de udfordringer, virkeligheden konfronterer en med. (Simon Espersen, Et samfund uden forbilleder)

mandag den 31. december 2007

IDEAlog

I dag fandt jeg denne letlæste indtroduktion og test – IDEAlog – til opdeling af politiske holdninger. Websiden, der er amerikansk, tager udgangspunkt i den traditionelle opdeling i højre- vs. venstreorienteret (Conservative vs. Liberal) og kommer derefter frem til at anvende to dimensioner.

Den ene dimension handler så om det at bruge statsmagt til at skabe økonomisk lighed, medens den anden handler om at bruge statsmagt til at opretholde den traditionelle samfundsorden.

Det er der naturligvis intet nyt i, og mange andre gør da også noget tilsvarende, f.eks. Political Compass, hvor den ene dimension handler om økonomisk omfordeling, medens den anden handler om hvor autoritær politik, der føres.

Men der hvor Political Compass efter min mening går fejl er, at den antyder, at der ikke er noget autoritært i økonomisk omfordeling. Der kan jeg bedre lide formuleringerne i IDEAlog.

Ingen kommentarer: