”Velfærdsstaten” er skabt af mennesker, der ikke har virkelige helte; og som derfor har skabt et system, der har til formål at gøre verden årsagsløs, sådan at man (tror man) slipper for at forholde sig til alle de udfordringer, virkeligheden konfronterer en med. (Simon Espersen, Et samfund uden forbilleder)

fredag den 29. juli 2011

Ligger skylden hos de nationalkonservative?

Vor hjemlige venstrefløj har pt. travlt med at beskylde de nationalkonservative for en eller anden form for indirekte meddelagtighed i Anders Breiviks terrorangreb i Oslo. For man mener angiveligt, at det er de nationalkonservative holdninger, som fører til den slags. Men sandheden er nu, at alle politiske holdninger kan fordrejes, så de fører til en eller anden form for selvtægt.

For som udgangspunkt gennemføres al politik ved anvendelse af magtmidler - nemlig statens magtmidler. Og er en person utilfreds med et eller andet område, hvor han synes, at staten gør for lidt, så er det ikke umuligt, at denne person kan finde på at tage sagen i egen hånd og begå selvtægt. Og den problemstilling har intet at gøre med, hvilken politisk retning, der er tale om. Eksempelvis er det da let at forestille sig en socialist, der mener, at de rigeste betaler for lidt i skat og derfor både er parat til tyveri og røveri for (i egne øjne) at rette op på denne skævhed, nu når staten ikke vil gøre det.

Nu kan politik så også gå ud på at begrænse statens magtanvendelse, men igen er problemstillingen den samme. En person kan blive så frustreret over, at det ikke rigtig lykkes at få staten til at holde op med en magtudøvelse, som personen finder forkert, at vedkommende er parat til at anvende egen magt mod staten og dens repræsentanter. Det kan på ingen måde udelukkes, at en person eksempelvis kunne bliver så forbitret på skattevæsnet, at vedkommende ville forsøge at placere en bombe i et skattecenter.

Så der er altså tale om en generel problemstilling om, at en politisk holdning til statens magtanvendels kan fordrejes, så den bliver til et forsvar for selvtægt. Men det har intet med den aktuelle politisk holdning at gøre men er derimod et spørgsmål om, hvilke uhyrligheder en person er villig til at ty til i forsøget på at nå sine mål.

Ingen kommentarer: