”Velfærdsstaten” er skabt af mennesker, der ikke har virkelige helte; og som derfor har skabt et system, der har til formål at gøre verden årsagsløs, sådan at man (tror man) slipper for at forholde sig til alle de udfordringer, virkeligheden konfronterer en med. (Simon Espersen, Et samfund uden forbilleder)

tirsdag den 26. juli 2011

Videnskaben om menneskelige handlinger

Hans-Hermann Hoppe, der er tysk-født filosof og økonom, fortæller her om sin intellektuelle rejse, der har bragt ham fra at være venstreorienteret til at være borgerlig markedsanarkist.

Rejsen indbefatter bl.a. et opgør med empirismen (Hume, Popper mv.) til fordel for rationalismen (Kant mv.). En af Hans-Hermann Hoppes pointer er, at viden ikke blot er sanseindtryk, men derimod sanseindtryk plus intellekt. Og videre når Hans-Hermann Hoppe frem til, at viden skal forstås som et værktøj til at kunne handle. Og dette er så også grundlaget for, at et menneske til en vis grad er i stand til at forudsige et andet menneskes handlinger, hvilket igen har betydning for forståelsen af økonomi og politik.

Efter sin tyske doktorgrad har Hans-Hermann Hoppe også studeret og undervist i USA, hvor han bl.a. har været elev af Murray Rothbard, som igen har været elev af Ludwig von Mises.

Videoen, The Science of Human Action, er her:

Ingen kommentarer: