”Velfærdsstaten” er skabt af mennesker, der ikke har virkelige helte; og som derfor har skabt et system, der har til formål at gøre verden årsagsløs, sådan at man (tror man) slipper for at forholde sig til alle de udfordringer, virkeligheden konfronterer en med. (Simon Espersen, Et samfund uden forbilleder)

lørdag den 19. juli 2008

Vejen ud af hjernevask

Det var dog en fantastisk formulering. Det er brugeren Rasmussen, der i en debat på netavisen 180 Grader benytter udtrykket. Og det er helt fantastisk som det på enkel og præcis vis beskriver forholdene her i vor socialdemokratiske velfærdsstat.

Udtrykket er: Hjernevaskede standarddanskerere

og det fremgår i en kommentar til denne leder: Karakterstyrke og skattetryk.

Men hvad skulle man ellers vente i et land, hvor staten i betydeligt omfang dominerer børn og unge menneskers opvækst gennem børnepasning, grundskole, tekniske skoler, gymnasier og videregående uddannelser. Ja, hvad skulle man ellers vente i et land, hvor statens foretrukne propagandamaskine - DR - modtager udpræget positiv særbehandling. Og ja, hvad skulle man vente i et land, hvor mange mennesker pga. flere årtier med astronomisk skattetryk har glemt, at selvforsørgelse er en realistisk mulighed, også for såkaldte almindelige mennesker.

Situationen er bestemt trist men heldigvis ikke umulig. For hjernevask skal så at sige hele tiden vedligeholdes for at virke. Udsættes man ikke længere for den, har den det med at gå væk igen. Den frie tanke kan ikke undertrykkes.

Trods en mere eller mindre borgerlig baggrund, har jeg også selv (ligesom mine gamle forældre) på utallige måder været påvirket af den socialdemokratiske propaganda, som går ud på gradvist at gøre os alle til socialister. Og derfor har jeg i mange år, selvom jeg ikke selv har set det sådan, reelt været en slags pseudoborgerlig hybrid med samme tankegang, som i dag stortrives i regeringspartierne Venstre og Konservative.

Men vejen ud af hjernevasken er ikke svær. Det handler egentlig blot om to ting.

Først og fremmest skal man undgå ensidighed, hvilket bedst gøres ved at åbne sine øjne og ører ud mod den store omverden og modtage mange forskelligartede informationer fra forskellige synsvinkler. I den sammenhæng er internettet en gevaldig hjælp, og selv har jeg haft stor glæde af at deltage i amerianske diskussionfora, hvor jeg har fået nogle af mine holdninger kraftigt udfordret.

Og dernæst, så handler det også om at tage tid til at være alene og gøre sig sine egne tanker. For hjernevask foregår i grupper, og den forsvinder igen, når man er tro overfor sig selv.

Ingen kommentarer: